Učne ure

Učno uro lahko obogatite z ogledom:

Etnološke poti po rudarskih kolonijah in situ, s prikazom prepletanja vsakdanjega življenja in dela v rudarskih Trbovljah [cena vodenja 30 €, trajanje 90 minut].

O dejavnosti

CILJNA SKUPINA: OŠ 5. - 9. razred, Srednje šole
DOLŽINA: 60 minut
CENA: 2 € na osebo
KRAJ: Rudarsko stanovanje na Njivi - Trbovlje

TRBOVLJE

Bivalna kultura

S pojmom bivalna kultura označujemo način življenja v bivališču in širšem življenjskem okolju. Bivalna kultura se spreminja z družbenimi pravili in tehničnimi dosežki, odvisna pa je tudi od socialnega položaja in vrednostnih opredelitev posameznika.
O vsem tem bomo razmišljali in se pogovarjali ob ogledu avtentično opremljenih stanovanj iz dvajsetih in šestdesetih let 20. stoletja. Opazovali bomo, kaj vse izdajajo oprema in zunanji izgled bivalnih enot. Vsakomur bo hitro razumljivo, zakaj je pred starejšim stanovanjem gank, pred novejšim pa veranda, h kateremu stanovanju spada stranišče na štrbunk in zakaj.
Večino stvari in razlik je mogoče razumsko utemeljiti, kakšno uganko pa bo res težko streti. Denimo, zakaj je kopalnica še desetletja po drugi svetovni vojni ostala privilegij? In kako da umivanje v lavorju še vse do danes ni izumrlo.

Slovarček

gank – odprt hodnik
lavor – umivalnik

Utrinki

Prejemanje e-Obvestil

Soglasje k politiki zasebnosti *

* obvezni podatki

captcha 

ZASAVSKI MUZEJ TRBOVLJE
Ulica 1. junija 15
1420 Trbovlje
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
tel.: 030 203 105