Publikacije

Mlakarjevo stanovanje

Mlakarjevo stanovanje

0,00 €

Besedilo: Nevenka Hacin
Leto izdaje: 2023
Obseg: 8 strani
Vezava: zgibanka
Format: 60 x 20 cm

Zgibanka predstavlja stalno razstavo Mlakarjevo stanovanje, ki se nahaja v še edini ohranjeni in prenovljeni štiristanovanjski hiši nekdanje rudniške kolonije (danes Ulica prvoborcev 26) v Hrastniku.
V prvem delu zgibanke je predstavljeno stanovanje, poimenovano po rudarju in komunistu Francu Mlakarju. Pri njem so se v tridesetih letih 20. stoletja zbirali komunisti, ki so skupaj z napredno mislečimi rudarji organizirali in vodili boj za socialne in politične pravice izkoriščanih množic ter opozarjali na bližajočo fašistično nevarnost v desetletju pred drugo svetovno vojno.
V spomin na ta srečanja, ki so potekala v strogi tajnosti, je bila leta 1980 na hiši odkrita spominska plošča.
V drugem delu zgibanke pa je predstavljena ambientalna postavitev etnološke zbirke in situ, ki z izpostavitvijo tipičnih kosov osnovne stanovanjske opreme v sobi in kuhinji prikazuje bivalno kulturo rudarskih družin v prvi polovici 20. stoletja.
Zaradi vloge, ki jo ima Mlakarjevo stanovanje pri ohranjanju lokalne identitete, je bilo leta 2006 razglašeno za spomenik lokalnega pomena ter vpisano kot spominski objekt in memorialna dediščina v Register nepremične dediščine.

PRENESI ZLOŽENKO (PDF)

Prejemanje e-Obvestil

Soglasje k politiki zasebnosti *

* obvezni podatki

captcha 

ZASAVSKI MUZEJ TRBOVLJE
Ulica 1. junija 15
1420 Trbovlje
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
tel.: 030 203 105