ZMT, PMB, GMJ

Sava združuje

Razstava Sava združuje, medinstitucionalni projekt treh obsavskih muzejev, je doživela prvo postavitev septembra 2020 v Brežicah, od 8. septembra do avgusta 2022 pa si jo boste lahko ogledali v Muzeju Hrastnik. Iz Zasavja bo pot nadaljevala na Jesenice.  
Gostovanja so ravno tako kot sama  razstava sestavni del projekta treh slovenskih muzejev, ki imajo 'Savo' v svojem uradnem nazivu: Gornjesavskega muzeja Jesenice, Zasavskega muzeja Trbovlje in Posavskega muzeja Brežice, zato ne preseneča, da je reka Sava  (in vse, kar je povezano z njo) postala izhodišče za sodelovanje.
Vsak izmed sodelujočih muzejev je obravnaval določeno območje ob reki Savi: Gornjesavski muzej  Jesenice  od izvira Save do Ljubljane, Zasavski muzej Trbovlje od Litije do Radeč, Posavski muzej Brežice pa od Radeč do Obrežja. Vsako območje je  na razstavi predstavljeno s teksti, slikovnim in arhivskim gradivom, umetniškimi deli ter predmeti. Ne glede na posebnosti in specifičnosti posameznega območja pa vsi muzeji pri svojih predstavitvah izpostavljajo Savo kot pomembno vodno pot, kot vir gospodarske dejavnosti, energije in dobrin, kot prostor športno-rekreativnih aktivnosti …
Avtorji medinstitucionalne razstave Sava združuje in istoimenskega kataloga so Alenka Černelič Krošelj in Stanka Glogovič (Posavski muzej Brežice), Irena Lačen Benedičič, Zdenka Torkar Tahir, Aljaž Pogačnik in dr. Marko Mugerli (Gornjesavski muzej Jesenice) ter Jana Mlakar Adamič (Zasavski muzej Trbovlje).

Prejemanje e-Obvestil

Soglasje k politiki zasebnosti *

* obvezni podatki

captcha 

ZASAVSKI MUZEJ TRBOVLJE
Ulica 1. junija 15
1420 Trbovlje
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
tel.: 030 203 105